UTAMA | PEJABAT PENDAFTAR

Aplikasi Sistem yang dikelola oleh Pejabat Pendaftar untuk kegunaan semua staff UPM

 • Perakam Waktu Online - e-Perakam
 • Sistem Permohonan Cuti atas Talian - e-Cuti
 • Sistem Pengurusan Latihan - e-LATIHAN
 • Sistem Penilaian Prestasi Bukan Akademik - e-LPPTNA
 • Sistem Penilaian Prestasi Akademik - e-LPPT
 • Sistem Penilaian Prestasi Pelaksana - e-LPPT_Pelaksana
 • Sistem Laporan Penilaian Prestasi Tahunan - Putra Prestasi
 • Sistem Permohanan Kenaikan Pangkat Secara Online - SNP
 • Penilaian Prestasi Klinik Panel - PPKP
 • Sistem Pengurusan Sumber Manusia - e-IHRAMS
 • Sistem Kajian Kepuasan Pelanggan Pejabat Pendaftar - SKKP

Kemudahan yang terdapat dan disediakan oleh Pejabat Pendaftar.

Pautan bagi bakal pelajar dan pelajar-pelajar Universiti Putra Malaysia

Maklumat kepada bakal penjawat awam

 • Pelantikan dan Peletakan Jawatan Penjawat Awam(Klik)
 • HRMIS
artikel
TIPS MENGATASI STRESS
TIPS MENGATASI STRESS Dalam keadaan kita melalui realiti kehidupan ada masanya kita tidak menyedari bahawa diri berada dalam keadaan stres. Perkara ini tidak dapat dielakkan memandangkan gaya hidup dunia moden yang serba pantas ini. Kegagalan menangani stres juga boleh membawa kesan buruk ke atas kesihatan kita. Lazimnya sistem imun dapat mempertahankan tubuh dari penyakit. Untuk mendapatkan sistem imun yang baik, sila amalkan tips-tips di bawah: JAGA PEMAKANAN Penjagaan pemakanan yang betul dapat membantu kita menghadapi cabaran kehidupan seharian. Pastikan kita tidak terlupa untuk makan pada waktu makan agar kita mempunyai tenaga yang cukup untuk melaksana tugas seharian. Pada masa yang sama, mengambil diet yang seimbang akan menjamin tubuh mendapat zat makanan yang diperlukan. Justeru pastikan anda mengambil makanan yang menyumbang kepada kesejahteraan anda. Ambil protein, vitamin B (B6 dan B12), asid folik dan mineral. KEMAMPUAN DIRI Kadangkala kita terlalu bercita-cita tinggi dan terlupa akan kemampuan diri. Justeru penting untuk kita mengelak diri dari mengambil tugas lebih dari yang mampu dilaksanakan. Laksanakan tugas sedikit demi sedikit. Pecahkan tugas yang besar kepada beberapa tugas kecil yang boleh diselesaikan dalam tempoh yang lebih pendek. Dengan cara ini, ia akan meringankan beban tubuh dan minda kita. REHAT Jika kita selalu sibuk dan tidak cukup tidur, fikir semula baik-baik. Badan kita perlu rehat selepas bekerja untuk beberapa ketika. Justeru jangan biarkan seminggu berlalu tanpa rehat dan tidur yang nyenyak. Cubalah ambil cuti selepas melaksana beberapa siri tugas berat. Mendengar musik klasik yang baik atau mengambil masa untuk bersendirian dan merehatkan minda akan membantu kita dalam jangka masa yang panjang. AKTIVITI MASA LAPANG Adalah bagus menjadi seorang yang kuat kerja. Namun begitu jangan lupa, sebagai seorang manusia kita memerlukan sokongan orang di sekeliling kita. Pastikan anda meluangkan masa untuk melakukan aktiviti masa lapang bersama keluarga dan juga rakan-rakan. Ini akan menghilangkan sebarang kerungsingan yang bermain di minda. Dalam masa yang sama ianya akan menolong anda membina pandangan positif apabila kita kembali bertugas. INGAT stres sebenarnya boleh membunuh. Penting untuk kita itu mempunyai kawalan ke atas kehidupannya. Lindungi diri dan kesihatan dengan mengamalkan langkah-langkah untuk mengurus stres dengan baik.
TIPS MENGATASI STRESS
SERONOK BEKERJA
SERONOK BEKERJA
LATIHAN PERSEDIAAN PERSARAAN
LATIHAN PERSEDIAAN PERSARAAN
Artikel-artikel lain...
berita
KETETAPAN TERKINI BEKERJA DARI RUMAH DAN BEKERJA DARI PEJABAT UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
KETETAPAN TERKINI BEKERJA DARI RUMAH DAN BEKERJA DARI PEJABAT UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
Pejabat Pendaftar, Serdang – Jawatankuasa Pengurusan Universiti, Universiti Putra Malaysia telah menimbangkan isu permohonan untuk bekerja secara WFH daripada pegawai yang mempunyai anak yang masih bersekolah dan berumur 12 tahun ke bawah dan anak kelainan upaya. Justeru, pihak Jawatankuasa Pengurusan telah membuat keputusan sebagaimana berikut: (1) Pada prinsipnya semua pegawai perlu bekerja secara WFO setiap hari bekerja ekoran sekolah/tadika/taska telah beroperasi semula. (2) Bagi kes terpencil yang mana sekolah/tadika/taska yang masih ditutup atau melaksanakan penggiliran, pegawai boleh mengemukakan permohonan WFH bagi tempoh anak yang berkenaan tidak dapat hadir ke sekolah/tadika/taska berkenaan dan tidak mempunyai penjaga tertakluk kepada perkara berikut: (a) Semua permohonan bekerja secara WFH perlu dikemukakan untuk kelulusan Pendaftar setelah mendapat sokongan Ketua PTJ. (b) Permohonan untuk bekerja secara WFH harus dibuat setelah pegawai berusaha mencari alternatif dan penyelesaian berhubung dengan penjagaan anak yang tidak dapat hadir ke sekolah/tadika/taska berkenaan dan tidak mempunyai penjaga tetapi masih tidak menemui jalan penyelesaian. (c) Permohonan bekerja secara WFH hendaklah disertakan dengan bukti sekolah/tadika/taska berkenaan masih ditutup atau mengamalkan penggiliran serta pegawai yang memohon membuat perakuan tentang kesahihan maklumat yang diberikan. (d) Pegawai yang diberikan kelonggaran WFH hanya dibenarkan untuk WFH bagi tempoh anak beliau tidak dapat hadir ke sekolah/taska/tadika kerana ditutup atau penggiliran. Sebagai contoh: Jika anak pegawai yang berumur 11 tahun bersekolah biasa pada sesi pagi dan bersekolah agama pada sesi petang dan sekolah agama masih belum dibuka semula, maka pegawai berkenaan perlu hadir bekerja secara WFO pada waktu pagi dan bekerja secara WFH pada waktu petang. Pegawai berkenaan boleh diminta oleh Ketua Jabatan untuk hadir ke pejabat mulai jam 7.30 pagi sebagai gantian kepada waktu fleksi untuk meningkatkan jam bekerja WFO pada hari itu. Ketetapan ini berkuat kuasa serta-merta dan kelonggaran khas bekerja secara WFH akan dikaji semula bergantung kepada keadaan dan ketetapan Kerajaan berkenaan PKPP dari semasa ke semasa.
pengumuman

Perkhidmatan Amal Putra Gred UDS telah dibuka untuk permohonan. Calon adalah terbuka kepada staf akademik dan bukan akademik yang telah bersara dari perkhidmatan. 

Permohanan dibuka sepanjang tahun dan hendaklah dihantar melalui Dekan/Pengarah/Ketua Pusat Tanggungjawab. Untuk sebarang pertanyaan, sila berhubung dengan En Mohammad Fakarrudeen Zulkifli (fakarrudeen@upm.edu.my / 9769 1535).

maklumat Lanjut

Tiada tawaran sebutharga.


MAKLUMAT LANJUT: http://etender.upm.edu.my

Tiada tawaran jawatan kosong.


MAKLUMAT LANJUT: SPJOnline

aktiviti
ikuti kami
fb.png
youtube.png
twitter.png
insta.png
C1597004468